Viktigt att veta vid hyra av lager

För den som är ute efter att hyra lager för förvaring av produkter eller annat finns flera viktiga saker att se över innan man bestämmer sig. Någon man först kanske inte tänker på är hur viktigt det är med lagrets placering. Det är givetvis också av största vikt att se över kontraktet innan man skriver på, och dessutom måste man fundera på vilken typ av lager man är ute efter, eftersom det finns en del olika.

Det optimala läget

Storlek och hyresavgifter är såklart viktigt när man planerar att hyra lager men minst lika viktigt är det att fundera på vilket som är det optimala läget. Behöver man lagret för att man förvarar och skickar produkter därifrån är det helt klart av värde att det finns närhet till transportleder, och att man med enkelhet kan ta sig dit. Skickas produkterna till exempel med tåg, båt eller lastbil, och var är i så fall den bästa placeringen? För någon annan kanske det är av större vikt att det är nära till kunder och leverantörer, och för någon annan behövs direkt närhet till kontoret. Fundera över vilket läge som är optimalt för dig och din verksamhet.

Olika typer av lager

Ska man hyra ett lager bör man också fundera över vilken typ som passar bäst. Det finns flera olika varianter att välja mellan, bland annat dessa:

Lagerhotell – Delas vanligtvis med andra företag men där man har ett eget utrymme med egen nyckel.

Höglager – Varorna förvaras på höjden och är inte helt sällan automatiska för att enkelt komma åt den hylla man vill.

Förråd – En lagerlokal som passar bra för förvaring av material som ofta används och snabbt behöver kommas åt.

Magasinering – För längre förvaring av produkter som inte behöver användas ofta.

Förutom dessa finns även helt vanliga lagerlokaler, vilka är vanligast för den som planerar att förvara varor och produkter för försäljning. Man kan även hyra tjänsten med att förvara, paketera och leverera produkter och varor så att man slipper tänka på den biten själv. Detta kallas för outsourcad lagerhantering.

Kontraktet

Till sist ska man även vara noggrann med att se över kontraktet för det lager man planerar att hyra. Se över vad som ingår i hyreskostnaden, så som el och vatten. Förhandla om en lämplig hyresperiod och ta reda på vilket skick lagret förväntas vara i när tiden löpt ut.