Även om ordet bankrutt kan betyda att du är utfattig, pank eller ruinerad behöver det inte vara riktigt så illa. Och även om så skulle vara fallet så kan man vara i behov av att låna pengar av någon anledning. Och det kanske man kan tro är stört omöjligt.

Men att få låna pengar om man är bankrutt och saknar inkomst innebär inte automatiskt att man inte kan eller får låna pengar alls. Det kan dock innebära lite fler hinder än om du vill låna och har en stabilare ekonomi.

Det finns många olika anledningar till varför man i vissa långivares ögon ses mer som ett osäkert kort. Det kan till exempel handla om att man har en projektanställning, provanställning eller någon annan form av kortare anställning. Det kan också vara så att man studerar, är sjukskriven eller arbetslös.

Vad du ska tänka på när du ska låna pengar om du är bankrutt

Det finns vissa saker som du kan tänka på om du ska låna pengar om du är bankrutt. Dessa listas nedan:

  • Inkomst. Välj en långivare som tittar på din årsinkomst snarare än din månatliga fasta inkomst. Du är kanske till exempel en frilansare där inkomsterna kan variera från månad till månad. Kravet på en lägsta månadsinkomst kanske du därmed inte kan uppfylla men däremot om långivaren istället tittar på din årsinkomst så är det fritt fram. Långivarna har mer och mer börjat använda ett helhetsperspektiv där de har insett att alla människor inte har en traditionell anställning vilket påverkar den månatliga inkomsten.
  • Lånesumma. Om du får eller inte får låna pengar handlar också till stor del helt enkelt om hur mycket du vill låna. För dig som till exempel endast vill låna någon enstaka tusenlapp är kraven generellt lägre både gällande inkomst och eventuella betalningsanmärkningar.
  • Medsökande. Genom att ha en medsökande på låneansökan som förhoppningsvis har en fast månadsinkomst så kommer dina möjligheter till ett beviljat lån att öka. Du kan också se om långivaren går med på en borgenär som då också har ett betalningsansvar för lånet.