Det finns flera olika faktorer som påverkar vilken ränta på företagslån du kan få när ditt företag behöver låna pengar. Bland annat har det betydelse vilken långivare du väljer och vilket slags lån du tecknar. Generellt sett är dock räntorna ganska låga i den lågräntemiljö som vi för närvarande befinner oss i. Och genom att skicka in din låneansökan digitalt kan du snabbare och enklare ta dig igenom processen. Men helt klart är att ditt företags profil och betalningsförmåga är viktiga faktorer som påverkar räntan.
Många företagsägare väljer att ansöka om ett lån för att hålla företaget flytande eller för att investera i verksamheten. Räntan är dock en viktig faktor och nedan går vi igenom hur du kan få låg ränta på företagslån.
Så kan du få lägre ränta på företagslån
Det finns flera olika åtgärder som du kan vidta för att försöka få en låg ränta på företagslån:
- Förbättra din personliga kreditvärdighet. Detta är särskilt viktigt om ditt företag är nystartat och mindre till storleken. Din personliga kreditvärdighet kan då komma att spela en större roll i bedömningen av återbetalningsförmågan.
- Erbjud om möjligt en säkerhet. Om du har möjlighet att erbjuda en säkerhet för lånet kan du ofta få en lägre ränta än om lånet saknar säkerhet.
- Välj en kortare återbetalningstid. I regel kan du få lägre ränta ju kortare återbetalningstid du väljer. Samtidigt blir också de månatliga betalningarna större och detta kan därmed påverka företagets kassaflöde negativt.
- Jämför den ränta på företagslån som olika långivare erbjuder. En långivare kan erbjuda dig bättre eller sämre villkor än en annan. Därför är det viktigt att du jämför räntan mellan olika långivare för att identifiera de alternativ som har en lägre ränta.
- Överväg att välja ett lån med rörlig ränta. Ett lån med rörlig ränta kan ofta visa sig ha en lägre ränta än ett lån med fast ränta. Detta är å andra sidan ett lite mer riskfyllt alternativ då den rörliga räntan också kan röra sig uppåt och fördyra dina räntekostnader.
- Jämför övriga avgifter. Räntan är inte den enda kostnaden för ett lån. Därför är det viktigt att du även väger in långivarens övriga kostnader för lånet i din beräkning.